Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σύνδεση με την επίφυση


Το ηλιακό φως εισέρχεται στο σώμα κυρίως μέσα από τα μάτια, τα οποία κατευθύνουν το φως στην επίφυση. Στη συνέχεια, η επίφυση χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης.

  Η σεροτονίνη είναι σημαντική για να παραμένουμε γαλήνιοι, μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά το βράδυ, μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνοροικού συνδρόμου και της νυκτερινής ακράτειας, και μειώνει την επιθυμία για υαδατάνθρακες. Καθώς πολλά ψυχοενεργά φάρμακα ενεργούν αυξάνοντας τη σεροτονίνη, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης των φαρμάκων αυτών.
 Οι μελέτες δείχνουν ότι τα γυαλιά ηλίου, οι φακοί επαφής και τα γυαλιά μυωπίας επηρεάζουν την ικανότητα των ματιών μας να αναγνωρίσουν τις ακτίνες του ηλίου. Όταν φορούμε γυαλιά ηλίου, ο εγκέφαλος δε συνειδητοποιεί πόσο έχουμε εκτεθεί στον ήλιο, έτσι δεν εκκρίνει όση μελατονίνη θα εκκρινόταν υπό πλήρες ηλιακό φως. Η μελατονίνη, που  ευθύνεται γαι το μαύρισμα, παρέχει φυσική προστασία από τον ήλιο. Το σώμα μας δε συνειδητοποιεί ότι έχει μέγιστη έκθεση στον ήλιο όταν φορούμε γυαλιά ηλίου, έτσι δεν παράγει τις φυσικές άμυνες ώστε να αποφύγει το έγκαυμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια βοηθούν το σώμα να προσαρμόσει την παραγωγή μελατονίνης ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο. Η μελατονίνη παρέχει φυσική προστασία από τον ήλιο. Τα τζάμια οποιουδήποτε είδους, φιλτράρουν τις υγιεινές ακτίνες του φωτός.
  Από βιολογικής άποψης, είναι καλό να καθόμαστε στον ήλιο για την υγεία και τη χαρά μας. Η αιμογλοβίνη που βρίσκεται στα ερυθρά κύτταρα του αίματος είναι ουσιαστικά παρόμοια με τη χλωροφύλλη στα φυτά. Η χλωροφύλλη απορροφά το ηλιακό φως και το μετατρέπει σε ενέργεια και τροφή για την ανάπτυξη και υγεία του φυτού. Με παρόμοιο τρόπο, το σώμα μας οφείλεται από την έκθεση στον ήλιο.

 Έτσι, με το να απολαμβάνουμε με μέτρο  και χωρίς αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου το ηλιακό φως τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, φαίνεται να είναι σημαντικό για την υγεία. Οι  υπάλληλοι γραφείων και οι ασθενείς που είναι κατάκοιτοι στο  σπίτι ή στο νοσοκομείο καλό είναι να ανοίγουν τα παράθυρα και να αφήνουν να μπει μέσα το φως του ηλίου, αν είναι εφικτό. Αν όχι, μια βόλτα έξω την ώρα του διαλείμματος είναι καλή ιδέα.
 Τα αντηλιακά δεν είναι πανάκεια, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μένουν εκτεθειμένοι στον ήλιο περισσότερο από όσο ενδείκνυται, επειδή υποθέτουν ότι τους προστατεύει το αντηλιακό. Τα αντηλιακά του εμπορίου είναι γεμάτα χημικά που απορροφούν οι πόροι και περνούν στο σώμα. τα γαλακτώματα αυτά επίσης μπλοκάρουν τις ακτίνες UV που είναι σημαντικές για την παραγωγή και απορρόφηση της βιταμίνης D, καθώς και για τη μείωση της πίεσης και της χοληστερίνης.
 Ένα φυσικό προϊόν που μπορείτε να βάλετε στο δέρμα σας για προστασία είναι ελαιόλαδο ή μια κρέμα από μελισσοκέρι και ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου